Cătină congelată
Cum se obţine
Una din metodele moderne de prelungire a duratei de păstrare a fructelor de cătină este congelarea. Fructele sunt supuse unor temperaturi foarte scăzute (-25 la -35° C), astfel încât cea mai mare parte a apei de conţinut se transformă în cristale fine de gheaţă. Fructele congelate sunt apoi păstrate în depozite frigorifice.
Utilizări
Fructele de cătină congelate se păstrează la o temperatură de -18°C şi trebuie prelucrate imediat după decongelare. Fructele decongelate se pot consuma în combinaţie cu alte produse (iaurt, brânză dulce de vaci, cu sau fără miere de albine), se pot pregăti sub formă de suc, nectar, gem, dulceaţă, compot, vin etc.
Beneficii
Cătina albă are un conţinut de vitamina C în proporţie de două ori mai mare decât măceşele şi de zece ori mai mare decât citricele. Vitaminele A, B1, B2, B6, B9, E, K, P şi F sunt şi ele prezente în fructele de cătină în concentraţii importante. Fructele şi preparatele din fructele de cătină albă sunt recomandate în tratarea următoarelor afecţiuni: avitaminoze, diaree, reumatism, urticarie şi stări alergice, maladii neuroendocrine, anemii, boli de ficat, boli circulatorii, afecţiuni gastrointestinale şi dermice, astenii de primăvară etc.
Alte produse din cătină
Nectar de cătină
Suc de catina cu pulpa amestecat in proportii egale cu miere de albine de salcam.
detalii
Sirop de cătină
Suc de cătină limpezit obţinut prin presare la rece, combinat în proporţii egale cu miere de albine de salcâm
detalii
Cătină cu miere
Fructe de cătină cu miere de albine.
detalii
Ulei de cătină
Uleiul de cătină este cel mai valoros produs obţinut din fructele de cătină.
detalii
Pulbere de cătină cu miere
Produs obtinut prin macinarea fructelor de catina alba deshidratate si amestecarea cu miere de albine.
detalii
Cătină deshidratată
Cătină deshidratată
detalii